بازاریابی صادراتی دانشی است که به ما میآموزد چگونه برای محصولات صادراتی خود در خارج از کشور مشتری پیدا کنیم. اساساً در قدم نخست باید جریان جهانی کالاها و محصولات مورد رصد واقع شود. سئوال اصلی این است که چه کشورهایی خریدار محصولات تولیدی شما هستند. اطلاعات موجود در سایتهایی همچون trade map میتوانند بسیار مفید و حائز اهمیت باشند.
به عنوان مثال اگر شما تولیدکننده محصولات غذایی (مانند میوه، خشکبار، زعفران، پسته، خرما، کشمش، لبنیات، شیرینی و شکلات و…) هستید، کشورهایی که مصرفکنندگان آنها متقاضی این محصولات میباشند به عنوان پتانسیلهای صادراتی برای شما محسوب میگردند. یا به عنوان نمونه دیگر اگر شما تولیدکننده مواد اولیه شیمیایی و یا پتروشیمی و مشتقات نفتی هستید قطعاً باید به دنبال مشتری در کشورهایی باشید که صاحب صنعت باشند. اگر شما تولیدکننده مصالح ساختمانی (مانند سنگ ساختمانی، سیمان، فولاد، میلگرد، گچ، کاشی، سرامیک، تأسیسات حرارتی و برودتی، شیرآلات و…) هستید به دنبال اقتصادهایی باشید که ساخت و ساز در آنها رونق دارد. پوشاک، صنایع دستی، گیاهان داروئی، تجهیزات پزشکی، محصولات معدنی، محصولات فلزی، تجهیزات و ماشین آلات صنعتی و… نیز مشتریانی دارند که باید در بازارهای خاص خود یافت شوند.
نکته دوم این است که باید بررسی کنیم چه کشورهایی در زمره شرکای تجاری ایران هستند. برخی از کشورها به دلایلی همچون مسافت زیاد و به تبع آن هزینه حمل و نقل بالا، مراودات تجاری کم یا فقر موجود در آن کشورها به عنوان پتانسیلهای صادراتی مطرح نمیگردند و بهتر است وقت و انرژی خود را بر روی آنها صرف نکنید. آمارهای سالانهای که گمرک جمهوری اسلامی ایران منتشر میکند میتواند اطلاعات مناسبی در زمینه شرکای تجاری اصلی ایران و نوع کالاهای صادر شده، میزان و ارزش مبادلات تجاری با آنها را نشان دهد.
در نهایت ابزارهای لازم برای بازاریابی صادراتی باید مورد ارزیابی قرار گیرند. همانند بازاریابی درون مرزهای ملی، ترکیب مؤثری از روشهای ایمیل مارکتینگ، فعالیت در شبکههای اجتماعی و حضور در سایتهای B2B میتواند مفید و مؤثر باشد. برنامهریزی، سعی و تلاش فراوان و صبوری سه فاکتور کلیدی در یافتن مشتریان و شرکای خارجی خواهند بود.
همچنین ببینید؛
خدمات بازاریابی صادراتی